Terug uit Sranan (Suriname), een van onze favoriete bestemmingen als wij weer eens menen ons tijdelijk aan het vertrouwde Tilburg te moeten ontrukken. De temperatuur lag er zoals gebruikelijk rond de dertig graden, de hitte zinderde alom en de vochtigheidsgraad was hoog, maar de plaatselijke brouwerij (onderdeel van Heineken) heeft ook dit jaar alles in het werk gesteld om onze dorstige kelen tegemoet te komen. Parbobier is een bijzonder biertje: 'Parbo biri, dat n'a biri!' Gebrouwen volgens het recept van de Zeeuwse gebroeders Dumoleijn verheft het zich ver boven alle andere bieren, vooral dankzij de bijzondere receptuur waarin behalve hop ook rijst een hoofdrol speelt en dankzij een uniek ingrediënt dat alleen in Suriname voorhanden is: het lokale bronwater, volgens mensen die het weten kunnen het zuiverste ter wereld. De populairste 'dosering' is de djogo, een literfles voor de grote dorst. Van harte aanbevolen. Proost!
Krekwekdogt woont in 'de schôônste stad van et laand' volgens de autochtonen en een verzameling rampspoed volgens vrijwel ieder ander. Hij schrijft over Brabant, de toestand in de wereld, heden en verleden, dammen en schaken, politiek, literatuur, Willem II (koning, voetbalclub en de sigaren), het dorp Helvoirt waarin hij is opgegroeid en wat er zoal nog meer op zijn weg komt. En dat allemaal vanuit de schôônste stad van et laand, waar ze nog weten hoe het leven geleefd moet worden.
zaterdag 20 februari 2010
Sranan
Terug uit Sranan (Suriname), een van onze favoriete bestemmingen als wij weer eens menen ons tijdelijk aan het vertrouwde Tilburg te moeten ontrukken. De temperatuur lag er zoals gebruikelijk rond de dertig graden, de hitte zinderde alom en de vochtigheidsgraad was hoog, maar de plaatselijke brouwerij (onderdeel van Heineken) heeft ook dit jaar alles in het werk gesteld om onze dorstige kelen tegemoet te komen. Parbobier is een bijzonder biertje: 'Parbo biri, dat n'a biri!' Gebrouwen volgens het recept van de Zeeuwse gebroeders Dumoleijn verheft het zich ver boven alle andere bieren, vooral dankzij de bijzondere receptuur waarin behalve hop ook rijst een hoofdrol speelt en dankzij een uniek ingrediënt dat alleen in Suriname voorhanden is: het lokale bronwater, volgens mensen die het weten kunnen het zuiverste ter wereld. De populairste 'dosering' is de djogo, een literfles voor de grote dorst. Van harte aanbevolen. Proost!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten