maandag 7 juni 2010

‘Koorts en Honger’ ligt in de schappen: snel aanschaffen!

Eerder heb ik op deze pagina's mijn hoge verwachtingen uitgesproken over het boek ‘Koorts en Honger’ van radioloog Hans van den Broek (nog eens nalezen? Klik hier). Het boek is inmiddels verkrijgbaar en ik mag me de gelukkige eigenaar noemen van een exemplaar.

Laat ik met de deur in huis vallen: Van den Broek heeft mijn toch niet geringe verwachtingen verre overtroffen. Het is een werkelijk magnifiek, rijkelijk geïllustreerd boek geworden over de ziekten van onze grootvaders, grootmoeders en hun voorzaten op het platteland en de manier waarop zij daarmee omgingen. Het boek bevat een enorme hoeveelheid kostelijk materiaal en is, dankzij de uitermate fraaie vormgeving, een pareltje in ieders boekenkast.

Onkunde en kundigheid
De lezer valt voortdurend van de ene verbazing in de andere. Aan de ene kant is het boek doortrokken van de schromelijke onkunde van de medicinae doctores en het heilig geloof van de patiënten in soms verbijsterend onzinnige volksgeneeskundige ‘behandelingen’, aan de andere kant staat de lezer zo nu en dan versteld van de kundigheid en moed van vroegere artsen. De eerste reguliere keizersnede werd bijvoorbeeld al ruim 500 jaar geleden – en met succes – uitgevoerd, in een tijd met andere woorden waarin van anesthetica geen sprake was. Want ook dat was eeuwenlang een van de wezenskenmerken van de (chirurgische) zorg voor zieken: alcohol, opiumachtige middelen en soms zelfs een flinke klap op het hoofd met een houten hamer moesten voor een zekere verdoving zorgen en voor het overige moesten de ongelukkigen letterlijk en figuurlijk op een houtje bijten. Ze waren niet te benijden, onze voorouders.

Bijna twee kilo
Vooralsnog is het boek in een beperkt aantal boekwinkels te koop in Helmond, Deurne en bij Selexyz Van Piere in Eindhoven. De kosten bedragen slechts 25 euro en dat is voor een boek van deze omvang ronduit een schijntje. Het boek kan ook rechtstreeks bij de auteur worden besteld via koortsenhonger@hotmail.com. Dan ligt de prijs inclusief verzendkosten op euro 33,50. De verzendkosten zijn dus fors, maar dat is nu eenmaal onvermijdelijk voor een boek dat bijna twee kilo (!) weegt.

Opbrengst boek en lezingen gaat naar twee Afrikaanse ziekenhuisjes
Van den Broek heeft het boek geschreven uit liefde voor de medische geschiedenis en voor twee ziekenhuisjes in Afrika, waar zijn dochters stage hebben gelopen. Zodra de auteur uit de kosten is, gaat de volledige opbrengst van het boek naar deze ziekenhuisjes, waar men doorlopend kampt met financiële problemen, met een aanhoudend gebrek aan medische apparatuur en geneesmiddelen en met een tekort aan geschoold personeel. Ook de opbrengst van de lezingen die Hans van den Broek over de medische geschiedenis geeft worden aan deze ziekenhuisjes overgemaakt. Er is kortom geen enkele reden denkbaar om het boek niet aan te schaffen.

Hans van den Broek, Koorts en Honger. Geneeskunde op het platteland in de afgelopen eeuwen, Deurne mei 2010, 472 pagina’s. ISBN: 978-90-78605-02-7. In enkele boekhandels verkrijgbaar voor 25 euro en te bestellen bij de auteur via koortsenhonger@hotmail.com. Inclusief verzendkosten bedraagt de prijs in dat laatste geval 33,50 euro.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten