zaterdag 5 mei 2012

Bijna een gespiegelde Coup Springer in NK pupillen

In het Drentse Zuidwolde, een rustiek dorpje dat zich lekker comfortabel aanschurkt tegen het veel grotere Hoogeveen, is zojuist het Nederlands kampioenschap dammen voor pupillen afgesloten. De dertienjarige plaatselijke held Nick Waterink trok uiteindelijk de titel naar zich toe. Op de laatste speeldag had zich bijna een heuse Coup Springer voltrokken, zij het een gespiegelde variant (maar dat mag uiteraard de pret niet drukken).

De Coup Springer is genoemd naar een pracht van een lokzet van de Nederlandse wereldkampioen Ben Springer (1897-1960, zie nevenstaande foto) in een partij uit 1928 tegen de Fransman Alfred Molimard (1888-1943). In de diagramstand heeft Springer zojuist met zwart (15-20) afgeleverd, waarna Molimard met een offer de zaak naar zich toe dacht te trekken: 30-24 (20x29*) 39-33. Oogt dodelijk, maar Springer had nog een forse dosis gif achter de hand. Klik op ‘auto’ en geniet van het vervolg!

Bietenbrug
In Zuidwolde speelden vandaag René Emmaneel (12 jaar) met wit en Berke Yigitturk (8 jaar!!) tegen elkaar (zie dia's 2 en 3). Net voor de diagramstand was het Hageneesje achter de zwarte schijven - kennelijk onbewust - met een bijzonder geniepige lokzet gekomen: 11-17x17!! Wit tuinde er nu met open ogen in: 27-22?? Helaas koos Berke voor 17x28 (Haarlemmerzet, zie het tweede diagram) en ging toen natuurlijk op een vreselijke manier de bietenbrug op. Had Berke gekozen voor 18x27x27, dan was dat, zoals het derde diagram laat zien, winst geweest omdat 34-30 (een Coup Philippe) niet mag. Alles bijeen levert dit fragment een heuse gespiegelde Coup Springer op en die zijn uiterst zeldzaam. Berke had kortom in één klap een vaste stek kunnen veroveren in de Hall of Fame van de damwereld, al was het alleen maar omdat hij erin geslaagd zou zijn met het simpele ruiltje naar 17 een alleszins smakelijk lokzetje en maar liefst drie standaardcombinaties voor het voetlicht te brengen.


Reacties via onderstaande servicebalk of e-mailen naar krekwekdogt@hotmail.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten