zondag 8 januari 2012

Over zenuwslopende blitz en doping in de denksporten

Ook in denksporten worden dopingcontroles gehouden. Het lijkt potsierlijk en fenomenen als dammer Ton Sijbrands vinden het ook potsierlijk, maar ondertussen valt er wel iets voor te zeggen dat grootmeesters na afloop van een partij nog even een plastic potje dienen vol te piesen.

Met name blitzpartijen met een zeer beperkte bedenktijd voor beide spelers of partijen waarin de spelers in tijdnood geraakt zijn, vergen het uiterste van het concentratievermogen en het hart. De hartslag loopt in deze omstandigheden op naar waarden boven de 200. Een rustgevend middeltje, een bètablokker bijvoorbeeld, doet dan wonderen. Waar doping in fysieke sporten juist tot nog veel grotere krachtsinspanningen of duurprestaties moet leiden, daar dient het spul in de denksporten juist kalmte & rust te bewerkstellingen.

Zie ter illustratie onderstaande blitzpartij tussen de wereldtoppers Anand en Dreev en let op het begeleidend commentaar. Theo Koomen en Rik de Saedeleer hadden het niet kunnen verbeteren. Hoezo denksporten geen kijksporten?



Reacties via onderstaande servicebalk of e-mailen naar krekwekdogt@hotmail.nl

2 opmerkingen:

  1. Helmut Pfleger heeft in het verleden geexperimenteerd met beta-blokkers tijdens het schaken. Je hebt gelijk als je zegt dat het voor rust en kalmte zorgt, maar Pfleger ontdekte dat het (voor hem in ieder geval) tot *teveel* rust en kalmte zorgde: Hij voelde de wedstrijdspanning totaal niet meer, zodat hij als een natte krant speelde en binnen no-time van het bord werd geveegd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er bestaan tientallen betablokkers in soorten en maten, van mild tot heftig. Ze hebben allemaal een min of meer rustgevende uitwerking. Maar los daarvan heb je vermoedelijk wel gelijk dat een betablokker nooit het denkvermogen kan bevorderen. Idioot dus dat ze allemaal op de 'verboden lijst' staan. En ook idioot dat zoveel examenkandidaten zo'n pil naar binnen werken.

    BeantwoordenVerwijderen