zondag 7 maart 2010

Wijze mannen

Het zijn barre tijden, maar de liefde voor Willem II stroomt nog meer dan anders door onze aderen en het woord ‘degradatie’ hebben we opgeborgen in de achterste krochten van onze hersenen.

Dat komt omdat we in ons optimisme zo nu en dan krachtig worden gesterkt door wat zich op en rond het veld afspeelt. Ik heb het nu niet zozeer over de sportieve ontwikkelingen (hoewel de ploeg sinds de komst van Pijpers, de nieuwe trainer, wel degelijk beter is gaan spelen), als wel over diverse verrassende schijnbewegingen aan de beleidsmatige zijlijn. Ik belicht er één, een kersverse.

Omroep Brabant berichtte dat de eind januari door het Stichtingsbestuur geïnstalleerde Commissie van Wijze Mannen, bestaande uit de lokale fenomenen Jan Melis, Mike Leers en Paul Bottelier, afgelopen weekend in Almelo heeft gesproken met leden van het bestuur van Heracles. En daar blijft het niet bij, zo wist Omroep Brabant te melden: een vervolggesprek met het Heracles-bestuur is al ingepland. "De commissie hoopt van Heracles te leren hoe een kleine club op een gezonde manier kan groeien.” Het is uitermate verheugend dat de Commissie in Almelo kennelijk een gewillig oor heeft gevonden, zij het dat de Almeloërs dat oor helaas pas verleenden nadat ze eerst zelf de pot tegen de Tricolores met 3-2 in hun zak hadden gestoken. Ze zijn daar wel goed, maar niet gek.

Het is alles bijeen nogal wat. Deze onverwachte manoeuvre betekent allereerst dat de Wijze Mannen niet erg gelukkig zijn met de manier waarop in de bestuurskamer aan de Goirleseweg tot nu toe is omgesprongen met 'gezond groeien', waarmee zij zich op voorhand van een breed draagvlak verzekerd weten omdat zij met deze terechte opvatting de gevoelens van vrijwel alle Tilburgers onderstrepen. Maar het betekent ook dat de Wijze Mannen (en geloof me: Melis, Leers en Bottelier zijn buiten kijf begiftigd met een veel meer dan normale intelligentie) zich ervan bewust waren, of toch minstens het sterke vermoeden hadden, dat elders in het land nòg slimmere mensen te vinden moesten zijn. Dat zij in hun zoektocht in Almelo zijn uitgekomen, wekt overigens geen bevreemding. Ook voor de uit het katholieke zuiden afkomstige Commissie komen de échte wijzen nog steeds uit het oosten. Da’s toch een hoopvol teken: nederigheid zegeviert altijd.

(Gepubliceerd in in De Tilburgse Koerier, donderdag 11 maart 2010)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten