donderdag 10 februari 2011

Obesitastsunami

Een tsunami van obesitas overspoelt de wereld, las ik van de week in de krant. De gemiddelde BMI (body mass index) neemt in de westerse wereld buitengewone proporties aan, vooral in de Verenigde Staten.

Ik kan dat laatste uit eigen waarneming bevestigen. Ze vreten zich ongans aan junkfood, die Amerikanen. Het obligate blaadje sla tussen de driedubbele hamburger, weggespoeld met tal van halve liters cola, zet natuurlijk helemaal geen zoden aan de dijk (welke politicus versprak zich ook al weer met het hilarische ‘doden aan de zeik’?). Ze waggelen massaal over straat als aangeschoten varkens en hijgen zich, op weg naar de volgende McDonald's, zwaar zwetend het apelazerus.

Een fraai voorbeeld van de buitengewone effecten van een wat langer verblijf in de VS zag ik onlangs perfect aangetoond aan de hand van twee foto’s. Het betreft het wereldberoemde beeldhouwwerk ‘David’ van Michelangelo, normaal in alle rust vertoevend in de Galleria dell'Accademia in Florence. Zelf ben ik niet zo gecharmeerd van dit masculien ogend ventje met zijn onnatuurlijke krullenbol en veel te kleine piemeltje, maar goed, het schijnt een hoogtepunt te zijn in de geschiedenis van de menselijke beschaving. Om een of andere reden zien trouwens alle beeldhouwwerken uit die tijd - vijftiende en zestiende eeuw - er zo uit: allemaal krullenbollen met ondermaatse jongeheren, wasbordjes en de blik, meestal naar links, op oneindig.

Het beeld werd enige tijd geleden voor een maand of wat uitgeleend aan een museum in Amerika en daarna puntgaaf geretourneerd. Nou ja, puntgaaf… Toegegeven: het gereedschap(je) hangt nu wel hoog en droog onder een afdakje, zoals men in Brabantse contreien zo plastisch weet te zeggen.



Reacties via onderstaande servicebalk of e-mailen naar krekwekdogt@hotmail.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten